woensdag 27 juli 2011

HET JOB PARCOURS VAN CATH LUYTEN

HET JOB PARCOURS VAN CATH LUYTEN.
Cath Luyten: "Mijn beginjaren in de media waren keihard: 7 dagen op 7 werken voor een hongerloontje."
Liefhebbers van het reisprogramma Vlaanderen Vakantieland kennen haar al langer dan vandaag, maar als presentatrice van De Kazakkendraaiers stond Cath Luyten voor het eerst in volle primetime in de spotlights. Via welk jobparcours komt iemand op zondagavond aan de zijde van Bart De Pauw terecht?
Wat wou je worden toen je tien jaar was?
Cath Luyten: Op die leeftijd speelde ik radio en tv met zo'n ouderwets cassetterecordertje. Bij mijn ouders liggen daar nog veel tapes van. 'Iets in de media' dus, maar dat klinkt zo miss-achtig. Iets met communicatie, als er maar geleuter en gebabbel bij kwam kijken. Dat heeft er bij mij altijd ingezeten.
 
Was die droom nog intact toen je achttien werd en een studierichting moest kiezen?
Cath Luyten: Ja, want ik ben communicatiewetenschappen gaan studeren, maar die richting bleek veel theoretischer, zakelijker en saaier dan ik had gedacht. Het was bijvoorbeeld niet echt noodzakelijk om ergens stage te gaan lopen, en als je het toch wou doen, was dat voor ocharme zes weken, wat bijna niet te vinden is.
 
Ondertussen had ik Brussel zowat gehad en wou ik even weg, het liefst naar Nederland. Toen ben ik op de Media Academie terechtgekomen, en bij hen waren stages voor minstens een half jaar. Ik heb mijn stagebegeleiders van de VUB kunnen overtuigen dat een stage bij Joop van den Ende nuttig zou kunnen zijn en ik ben vertrokken. Een heel commerciële omgeving, maar ik heb er wel het klappen van de zweep geleerd. Ik ben er na mijn studies zelfs nog een jaar blijven hangen.
 
 Maar daarna ben je toch teruggekeerd.
Cath Luyten: Dat had deels te maken met amoureuze perikelen. (lacht) Ik kwam terug en ik heb, mede dankzij die Hollandse ervaring op mijn cv, een job gevonden bij het productiehuis Kanakna. Dat was natuurlijk mooi, maar ik was niet honderd percent zeker of ik daar wel op mijn plaats zat. Kanakna is, om het zacht uit te drukken, een nogal apart productiehuis. Daar werken was keihard: zeven dagen op zeven jezelf bewijzen voor een hongerloontje. Beginners zijn goedkoop hé. Ik begon te vermageren, zodanig zelfs dat mijn ouders zich afvroegen of het wel goed met me ging. Maar ja, ik wou absoluut een mediajob.
 
 Geef eens een voorbeeld van de hardheid van het wereldje?
Cath Luyten: Op een gegeven moment kon ik absoluut niet op een afspraak zijn, eigenlijk omdat ik al zeventig uur had gewerkt. Dat werd me niet in dank afgenomen. Toen zeiden ze letterlijk tegen mij: "Jij bent niet gemaakt voor de media." Dat was echt een klap in mijn gezicht, want ik had me daar te pletter gewerkt. Toen heb ik wel even aan mezelf getwijfeld. Maar niet lang daarna ben ik op de VRT binnengeraakt en is de trein vanzelf beginnen te bollen: researcher, reporter, regisseur... Ik werk heel graag voor Vlaanderen Vakantieland, want daar mag je eigenlijk je goesting doen. Je vertrekt op reis, en het enige wat telt is dat je met een goed stuk terug naar huis komt.
 
 Heb je veel moeten solliciteren om vooruit te komen binnen de VRT?
Cath Luyten: Ik weet zelfs niet op welk verdiep de bazen zitten. (lacht) Ik ben nooit op hun deur gaan kloppen om te vragen wat ze voor mij in petto hadden. Als het moest komen, dan zou het wel komen.
 
 En toen belde Bart De Pauw...
Cath Luyten: Verrast dat ik was! Ik liet bijna de telefoon uit mijn handen vallen. Ik zat sowieso niet op een telefoontje met een aanbod te wachten, en al zeker niet van Bart De Pauw. Ik ben blij dat hij me heeft gekozen voor wie ik ben. Ik mag gewoon mezelf blijven in De Kazakkendraaiers.
 
 Wou hij alleen jou als presentatrice, of heeft hij ook nog andere kandidaten getest?
Cath Luyten: Hé, goeie vraag. Geen idee. Hij heeft me gezegd dat hij iemand nieuw en fris zocht, nog niet verbrand. Ja, ik zou dat eigenlijk ook wel willen weten. Wil je het hem eens vragen?
 
 Akkoord. Hallo Bart De Pauw! Heb jij naast Cath Luyten nog andere potentiële presentatrices getest voor De Kazakkendraaiers?
Bart: We hebben inderdaad een shortlist opgesteld met mensen die ons interessant leken. Die hebben we op 'onverdachte' wijze gecontacteerd, zo van: "Hé, wil je ons even depanneren, even snel een testje komen doen?" Daar waren veel goeie kandidaten bij, maar Cath Luyten: was de betere.
Zo, dat is bij deze opgehelderd.

woensdag 6 juli 2011

Cath Luyten in bikini als wedding planner in Vlaanderen Vakantieland op Seychellen

Cath Luyten in bikini als wedding planner in Vlaanderen Vakantieland op Seychellen
Wie trouwt op de Seychellen?
Een tijdje geleden ging Cath Luyten voor Vlaanderen Vakantieland op zoek naar een speciaal koppel. Ze lanceerde een spannende oproep: "Heb jij trouwplannen en droom je van een magisch huwelijk? Schrijf je in en wie weet trouw jij op de Seychellen."
Cath Luyten kreeg honderden reacties binnen van koppels die allemaal dolgraag willen trouwen op de Seychellen. Cath Luyten koos één koppel uit alle inschrijvingen: Kurt en Angelique.

Trouwen onder de zon in volle winter? Kurt en Angelique reageerden dus een tijd geleden op onze oproep en kregen een sprookjeshuwelijk cadeau op de Seychellen, een fascinerende eilandengroep in de Indische Oceaan. Cath Luyten vergezelt hen en blijkt de perfecte wedding planner te zijn.

De boot wordt ingewisseld voor een suite in het St-Anne Resort op het gelijknamige eiland. Amper honderd inwoners telt dat stukje paradijs in de Indische Oceaan. Na een indrukwekkende kennismaking tooien bruid en bruidegom zich op om 'ja' te zeggen bij de mooiste zonsondergang ooit.
Kers op de taart is een helikoptervlucht boven de Seychellen. En een ring rond de vinger.

7 redenen voor een jawoord op de Seychellen
 Vlaanderen Vakantieland ging rond de koude kerstdagen de romantische toer op en speelde wedding planner voor Kurt en Angelique. Reporter Cath Luyten nam het gelukkige koppeltje op sleeptouw naar de exotische Seychellen en liet er hun droom werkelijkheid worden. Ver weg van alles en iedereen, in bikini op een mooi wit strand en onder een stralende zon, gaven ze elkaar hun jawoord. Voor Cath Luyten, Kurt en Angelique zijn er alvast redenen genoeg om te trouwen op de Seychellen.
1 Geen paperassen
Eén van de redenen waarom trouwen op de Seychellen zo romantisch is, is dat er geen paperasserie aan te pas komt. 'Wij hebben alle papieren in amper drie dagen tijd in orde gebracht', zegt Kurt. Het komt eropaan de juiste documenten te laten vertalen en die te overhandigen aan het personeel van het resort, dat alle verdere praktische beslommeringen van je overneemt.
'Die mensen dragen je echt op handen', zegt Cath Luyten. 'Op de dag van je huwelijk werd het haar van Angelique mooi opgestoken, haar jurk werd netjes gestreken, ze werd gemaquilleerd. Na het huwelijk had men ook nog een uitgebreid romantisch diner voorzien op het strand. Als je sowieso van plan bent om met zijn tweetjes te trouwen, zonder familie of vrienden erbij, dan kun je dat maar beter op de Seychellen doen.'
2 Helikoptervlucht
Angelique en Kurt leerden elkaar kennen op een vlucht naar Egypte en kijk, op hun huwelijksreis mochten ze meevliegen met een helikopter van Zil Air. 'We hadden al een aantal eilanden ontdekt met de boot, maar per helikopter ziet het er toch nog helemaal anders uit', zegt Kurt. 'Die helikoptervlucht vormde voor mij zeker de kers op de taart.' Zeker als je weet dat er hen bij de landing een prachtig gedekte ontbijttafel op een verlaten wit strand wachtte. Wie zo'n helikopteravontuur ook ziet zitten, kan alvast beginnen sparen, de prijs voor een tripje begint vanaf 1.000 euro.
3 Privézeilboot
Logeren deden Kurt en Angelique in het begin van hun reis op een privézeilboot, die permanent bemand was door een kapitein en een chef-kok. 'De grootste eilanden Mahé, La Digue, Praslin en Curieuse zijn wel met ferry's bereikbaar, maar de Seychellen bestaan uit 115 eilanden', legt Cath Luyten uit, 'maar met een privéboot kun je bijvoorbeeld ook naar de onbewoonde eilandjes gaan.
Vanaf 's morgens 6 uur schoot de bemanning in actie om ons een heerlijk ontbijt voor te schotelen. Wilden we 's middags eten, dan haalde de kapitein zijn vislijn boven en kregen we een halfuurtje later verse vis op ons bord voorgeschoteld. Als je van die vis proefde, waande je je echt in het aards paradijs!'
4 Duiken
Nog zo'n reden waarom dit the place to be is voor romantische zielen. 'Je moet geen duikervaring hebben om hier de mooiste vissen te zien', zegt Cath Luyten. 'Je zwemt tussen de schildpadden en kunt ze bij wijze van spreken aanraken.' Duikinstructeur Kurt verwezenlijkte zijn stoutste droom door onder water al eens te trouwen met zijn Angelique.
5 Stranden
Hebben we het al gehad over de stranden op de Seychellen? Op zich zijn die al reden genoeg om er dé romantische bestemming bij uitstek van te maken. Op het eiland La Digue vind je bijvoorbeeld het adembenemende strand waar de Bountyreclame is opgenomen en waar je de zeldzame boulders of prachtig afgeronde rotsen kunt aanraken en beklimmen in bikini of badpak.
Op het strand van La Curieuse vind je dan weer in het wild levende reuzenschildpadden. 'Je voelt je ontzettend nietig bij deze immense dieren', zegt Cath Luyten. 'Je vindt ze alleen hier en op de Galápagoseilanden.'
6 Planten erotiek
Zelfs de vruchten aan de bomen stralen erotiek uit. De Coco de Mer groeit alleen op de eilanden Praslin en Curieuse en is uiterst zeldzaam. Je hebt niet veel verbeelding nodig om er een vrouwelijk achterwerk in te zien.
De plant is zo bijzonder dat de Unesco haar als werelderfgoed heeft bestempeld. 'Het zou ook een sterk afrodisiacum zijn, maar dat hebben we niet kunnen testen', lacht Cath Luyten. 'De plant is zodanig zeldzaam, dat ze niet mag worden geconsumeerd.'
7 Exclusiviteit
De Seychellen blijven exclusief. Omdat de eilandengroep als bestemming zo duur is, komen hier maar weinig toeristen. Voor de 115 eilanden zijn er maar 4.000 bedden. 'Dat quotum wordt ook nauwkeurig gerespecteerd', zegt Cath Luyten. 'De resorts voldoen op hun beurt aan strenge normen.' De Seychellen zijn dan ook zeker geen goedkope bestemming, maar je krijgt er wel wat voor in ruil.
'Zelfs op onze privéboot beschikten we over alle mogelijke luxe', zegt Kurt. 'Internet, telefoonbereik, noem maar op: het was er. Niettemin blijft het personeel er heel vriendelijk. In het Saint-Anne Resort, waar we na ons huwelijk verbleven, hadden we zelfs een privézwembad, heerlijk om in bikini in te duiken. Wat kun je als pasgetrouwd koppel nog meer wensen?'
Belangrijk om te weten is dat homohuwelijken als illegaal worden beschouwd op de Seychellen en dus niet mogelijk zijn.
Drie andere droombestemmingen
Top: Conrad Maldives Rangani Island: vanaf 7.155 euro per persoon voor de periode tot 6 januari. De basisprijs is inclusief vlucht H-klasse, 7 overnachtingen, transfers luchthaven/hotel/luchthaven en luchthaventaksen).
Dit luxueuze resort bevat 100 ruime villa's (72 vierkante meter) aan op het strand met douche en bad, haardroger, airco, telefoon en terras. Voor zij die extra privacy willen, zijn er ook een 50-tal paalwoningen, verspreid over twee naburige eilandjes verbonden door een brug.
Klassiek: Met een gemiddeld budget kun je naar de Bahama's trekken. Hier kun je voor 4.395 euro gedurende 9 dagen en 7 nachten verblijven in het vijfsterrenhotel Sandals Emerald Bay. Ideaal voor een duikvakantie. Aan het hotel vind je een kilometerslang droomstrand van Great Exuma, omringd door tropische tuinen. Het hotel zelf bezorgt je luxe met een grote L: voor elke gast staat een gratis butler ter beschikking, of dat nu aan het zwembad, op het strand of in de kamer is.
Budget: Voor 10 dagen en 7 nachten kun je voor een luttele 1.450 euro in het Risata Bali Resort in Bali overnachten. Het viersterrenhotel werd onlangs uitgebreid gerenoveerd en beschikt over alle faciliteiten. Het resort wordt omringd door prachtige tuinen, aldus Cath Luyten.