Fan blog over Vlaanderen Vakantieland reportagemaakster, Café Corsari reporter, De Kazakkendraaiers presentatrice en vrouw van sportjournalist Frank Raes
zondag 11 december 2011
Cath Luyten gaat in 'Vlaanderen Vakantieland' twee weken 'Brusselen'
Cath Luyten gaat in 'Vlaanderen Vakantieland' twee weken 'Brusselen'
In de weekends van 10 en 17 december brengt 'Vlaanderen vakantieland' een bijzondere dubbelaflevering over Brussel: Brussel XXL. Terwijl Ben Roelants groen Brussel ontdekt en de Europese wijk verkent, trekt Cath Luyten met France Brel door de stad van haar vader. Fashionista Tiany Kiriloff heeft aandacht voor mode in Brussel, Julien Vrebos neemt de kijkers mee naar de Marollen en Chris Lomme, Eva Daeleman, Luckas Vander Taelen en vele anderen tippen de kijkers hun favoriete eetadresjes.
Brussel is een buitenbeentje in België; tegelijk mooi en lelijk, Belgisch en kosmopolitisch. Vlaanderen vakantieland en Cath Luyten keren de stad binnenstebuiten en toont op zaterdag 10 en zondag 11 december en op zaterdag 17 en zondag 18 december alle troeven, hoeken en kanten van onze hoofdstad in de special Brussel XXL op Eén.
Neen, de hoofdstad van 'het vlakke land' is niet vlak. In Brussel is er een boven- en een benedenstad. Bij Editions Jacques Brel kunnen bezoekers een audiofoon huren, dat hen langs elk plekje leidt dat ooit iets voor Brel betekende. Cath Luyten trekt door het Brussel van Brel met zijn dochter France. Maar dat is lang niet de enige historische figuur die zijn stempel heeft achtergelaten in Brussel. Ook Leopold II deed dat, even controversieel als bepalend. Voor de kleurrijke verhalen gaat Cath Luyten op pad met Mark Eyskens, sinds kort ook peter van het gloednieuwe en bijzonder interessante Museum der Letteren en Manuscripten.
Vlaanderen vakantieland snuistert ook in het boek dat verscheen over de populaire Waar eet?-rubriek, die sinds enkele jaren de laatste pagina van De Morgen Magazine siert. Die vraagt bekende Vlamingen waar zij het liefst hun voeten onder tafel schuiven of in welke restaurants of brasseries zij een speciaal tafeltje reserveren. Chris Lomme, Eva Daeleman, Yves Desmet en Ann Reymen verklappen in Vlaanderen vakantieland in welke Brusselse restaurants zij wel eens komen.
Van Manneke Pis tot Don Quichote, van de kleinste tot de grootste Belg, in Brussel hebben die historische figuren elk hun stoeptegel volgens Cath Luyten. Op één man na, Jacques Brel. Gelukkig is er voor de grootste Waal een waardig alternatief en kreeg hij een audiowandeling. Samen met dochter France Brel, ontdekt Cath Luyten zijn favoriete plekjes.
Cath Luyten gaat ook op zoek naar de sporen die Leopold II, onze Koning Bouwer, naliet.
REPORTER: Cath Luyten
REGISSEUR: Etienne Bruylandt
Hotel Metropole
Le Métropole was het stamcafé van Brel. Vooral het terras is ook vandaag nog populair bij de echte Brusselaars volgens Cath Luyten. In het gelijknamige hotel werd in 2003 een suite vernoemd naar Brel.
De Cirio is een oude bekende voor Vlaanderen vakantieland en Cath Luyten. De typisch Brusselse kroeg werd een paar jaar geleden genomineerd als het strafste café van Vlaanderen. Jacques Brel kwam vaak over de vloer in Le Cirio. Het interieuw vormde trouwens het decor voor zijn film La Bande à Bonnot.
France Brel probeert de herinnering aan haar vader levend te houden met Éditions Brel. Bezoekers maken in de permanente tentoonstelling kennis met de zanger van Le Plat Pays. Echte fans kunnen een audiogids huren, waarmee je Brels lievelingsplaatsen in Brussel aandoet.
Het nieuwe Museum der Letteren en Manuscripten stelt verschillende unieke handschriften tentoon van wereldberoemde historische figuren. Van Winston Churchill tot Napoleon, van Brel tot Magritte en Cath Luyten, alle groten der aarde zijn vertegenwoordigd in de collectie.
Nadat Leopold II de wereldtentoonstelling in Parijs gezien had, wou hij Brussel ook een exotisch karakter geven. Hij gaf toen opdracht om de Japanse toren en het Chinese paviljoen te bouwen in Laken.
Triomfboog Jubelpark
Vanop de triomfboog in het Jubelpark heeft Cath Luyten een magnifiek uitzicht over de stad. Je kan de triomfboog bij goed weer betreden via de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark.
Abonneren op:
Posts (Atom)