zondag 11 december 2011

Cath Luyten gaat in 'Vlaanderen Vakantieland' twee weken 'Brusselen'


Cath Luyten gaat in 'Vlaanderen Vakantieland' twee weken 'Brusselen'

In de weekends van 10 en 17 december brengt 'Vlaanderen vakantieland' een bijzondere dubbelaflevering over Brussel: Brussel XXL. Terwijl Ben Roelants groen Brussel ontdekt en de Europese wijk verkent, trekt Cath Luyten met France Brel door de stad van haar vader. Fashionista Tiany Kiriloff heeft aandacht voor mode in Brussel, Julien Vrebos neemt de kijkers mee naar de Marollen en Chris Lomme, Eva Daeleman, Luckas Vander Taelen en vele anderen tippen de kijkers hun favoriete eetadresjes.

Brussel is een buitenbeentje in België; tegelijk mooi en lelijk, Belgisch en kosmopolitisch. Vlaanderen vakantieland en Cath Luyten keren de stad binnenstebuiten en toont op zaterdag 10 en zondag 11 december en op zaterdag 17 en zondag 18 december alle troeven, hoeken en kanten van onze hoofdstad in de special Brussel XXL op Eén.

Neen, de hoofdstad van 'het vlakke land' is niet vlak. In Brussel is er een boven- en een benedenstad. Bij Editions Jacques Brel kunnen bezoekers een audiofoon huren, dat hen langs elk plekje leidt dat ooit iets voor Brel betekende. Cath Luyten trekt door het Brussel van Brel met zijn dochter France. Maar dat is lang niet de enige historische figuur die zijn stempel heeft achtergelaten in Brussel. Ook Leopold II deed dat, even controversieel als bepalend. Voor de kleurrijke verhalen gaat Cath Luyten op pad met Mark Eyskens, sinds kort ook peter van het gloednieuwe en bijzonder interessante Museum der Letteren en Manuscripten.

Vlaanderen vakantieland snuistert ook in het boek dat verscheen over de populaire Waar eet?-rubriek, die sinds enkele jaren de laatste pagina van De Morgen Magazine siert. Die vraagt bekende Vlamingen waar zij het liefst hun voeten onder tafel schuiven of in welke restaurants of brasseries zij een speciaal tafeltje reserveren. Chris Lomme, Eva Daeleman, Yves Desmet en Ann Reymen verklappen in Vlaanderen vakantieland in welke Brusselse restaurants zij wel eens komen.

Van Manneke Pis tot Don Quichote, van de kleinste tot de grootste Belg, in Brussel hebben die historische figuren elk hun stoeptegel volgens Cath Luyten. Op één man na, Jacques Brel. Gelukkig is er voor de grootste Waal een waardig alternatief en kreeg hij een audiowandeling. Samen met dochter France Brel, ontdekt Cath Luyten zijn favoriete plekjes.

Cath Luyten gaat ook op zoek naar de sporen die Leopold II, onze Koning Bouwer, naliet.

REPORTER: Cath Luyten
REGISSEUR: Etienne Bruylandt

Hotel Metropole

Le Métropole was het stamcafé van Brel. Vooral het terras is ook vandaag nog populair bij de echte Brusselaars volgens Cath Luyten. In het gelijknamige hotel werd in 2003 een suite vernoemd naar Brel.

De Cirio is een oude bekende voor Vlaanderen vakantieland en Cath Luyten. De typisch Brusselse kroeg werd een paar jaar geleden genomineerd als het strafste café van Vlaanderen. Jacques Brel kwam vaak over de vloer in Le Cirio. Het interieuw vormde trouwens het decor voor zijn film La Bande à Bonnot.

France Brel probeert de herinnering aan haar vader levend te houden met Éditions Brel. Bezoekers maken in de permanente tentoonstelling kennis met de zanger van Le Plat Pays. Echte fans kunnen een audiogids huren, waarmee je Brels lievelingsplaatsen in Brussel aandoet.

Het nieuwe Museum der Letteren en Manuscripten stelt verschillende unieke handschriften tentoon van wereldberoemde historische figuren. Van Winston Churchill tot Napoleon, van Brel tot Magritte en Cath Luyten, alle groten der aarde zijn vertegenwoordigd in de collectie.

Nadat Leopold II de wereldtentoonstelling in Parijs gezien had, wou hij Brussel ook een exotisch karakter geven. Hij gaf toen opdracht om de Japanse toren en het Chinese paviljoen te bouwen in Laken.

Triomfboog Jubelpark

Vanop de triomfboog in het Jubelpark heeft Cath Luyten een magnifiek uitzicht over de stad. Je kan de triomfboog bij goed weer betreden via de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark.

zondag 20 november 2011

Interview met kazakkendraaier en Vlaanderen Vakantieland presentatrice Cath Luyten


Interview met kazakkendraaier en Vlaanderen Vakantieland presentatrice Cath Luyten.

Het zullen de zenuwen zijn: aan de vooravond van de opnames van de allereerste aflevering van 'De kazakkendraaiers' heeft de nochtans vlekkeloos AN sprekende presentatrice Cath Luyten een afspraak met een logopedist, om nog snel even wat regionale klanken weg te poetsen.



Cath Luyten «Ja kijk, in 'Vlaanderen vakantieland' is het geen probleem als ik eens met iemand meepraat in een plaatselijk dialect, maar in 'De kazakkendraaiers' is het de bedoeling dat iedereen mij verstaat. Vandaar dus dat ik na dit interview een logopedieles heb gepland - ik vind toch echt wel dat ik een beetje een accent heb.»

 Als je al een accent zou hebben, dan zou dat volgens mijn bronnen uit het Waasland moeten komen.

Cath Luyten «Ik ben opgegroeid in Koewacht, een dorpje dat deels in België en deels in Nederland ligt. Zelf ben ik aan de Vlaamse kant geboren, maar een echte grens is er in mijn hoofd nooit geweest. Wij gingen altijd in bikini zwemmen en tennissen in Nederland, en we gingen er ook naar het postkantoor - ze verkochten daar ook Belgische postzegels.

»Problemen tussen de twee kanten zijn er nooit geweest; alleen bij grote voetbaltoernooien werden er wel eens plaagstootjes uitgedeeld. Bij het laatste WK bijvoorbeeld hing er vlak boven de grensovergang een groot spandoek van Nederlandse makelij. Als je Nederland inreed stond er 'Hier begint het WK'; reed je Nederland uit, dan stond er 'Hier eindigt het WK'. Moet kunnen.»

 Keek je als kind veel naar de Nederlandse tv?

Cath Luyten «Ja. Maar toch vooral uit noodzaak, want er was toen nog niet zoveel te beleven op de BRT. 't Was de tijd van de grote shows: 'Ron's Honeymoonquiz', 'In de hoofdrol' met Mies Bouwman, 'RUR' met Jan Lenferink...

»Tegenwoordig kijk ik een stuk minder naar de Nederlandse televisie, maar de 'MaDiWoDoVrijdagShow' met Paul de Leeuw vind ik nog altijd wel plezierig. In eigen land krijgt hij flink wat kritiek omdat hij zichzelf te veel zou herhalen, maar bij mij kan hij nog altijd niks fout doen. Ook al versta ik de helft niet van wat hij zegt - die man is écht wel dringend aan een logopedist toe (lacht).»

 Jij zou het nochtans moeten kunnen verstaan: je vader is Nederlander, en je hebt nog een tijdje in Nederland gewerkt.

Cath Luyten «Welja, rond mijn twintigste heb ik een halfjaar stage gelopen bij Joop van den Ende in Aalsmeer, en daarna ben ik nog een halfjaar in Amsterdam blijven hangen. Tijdens die stage heb ik een beetje van alles gedaan: productie, redactie, research... Ik heb er ook aan belspelletjes meegewerkt, maar dat heb ik thuis wijselijk verzwegen (lacht).

»In die tijd liepen de belspelletjes nog 's nachts door - 't was het prille begin - en uiteraard ging het dan altijd weer de erotische toer op: er kwam een stripper naakt op visite, of het woord dat moest worden geraden was 'dildo'.

»Af en toe moest ik ook inbellen om een fout antwoord te geven en zo de tijd een beetje te rekken. Niet iets om trots op te zijn, ik weet het, maar 't was een leuke tijd. In Nederland heb ik bovendien geleerd om mijn mond open te trekken, wat me toch wel eens van pas is gekomen in 'Vlaanderen vakantieland'.»

 Ben je tevreden met de kijkcijfers van 'Vlaanderen vakantieland'?

Cath Luyten «Ja. Het wordt op zaterdag én op zondag uitgezonden, en als je de twee uitzendingen bij mekaar optelt, halen we een miljoen kijkers. Méér dan een miljoen, de laatste weken.»

 Welke programma's verdienen wat jou betreft hogere kijkcijfers?

Cath Luyten «Het komt nu niet meer op tv, maar ik vind dat 'Desperate Housewives' destijds veel te weinig kijkers trok. Al heel snel hebben ze het van Eén naar Canvas verschoven, zodat de meeste mensen het uit het oog verloren. Doodzonde, want het is een fantastische serie. Maar goed, lang leve de dvd-boxen dan maar? Intussen heb ik alle reeksen van 'Desperate Housewives' al op dvd gezien.»

 En je echtgenoot Frank Raes heeft gezellig meegekeken?

Cath Luyten «Jaja, wel degelijk. Van de zomer nog hebben Frank en ik twee weken op Mauritius gezeten, en iedere avond zaten we knus in ons bedje op de laptop naar reeks zes te kijken. Heel gek: 't ging over een wurger, en in ons hotel bleek een echte wurger aan het werk te zijn - er is daar toen een vrouw vermoord. Een beetje griezelig wel, maar het maakt er de serie niet minder uitstekend op.»

donderdag 20 oktober 2011

Cath Luyten geeft op BVN startschot van 'De grote misverkiezing'

Cath Luyten geeft op BVN startschot van 'De grote misverkiezing'
Als satellietzender van de VRT is BVN voor vele Vlamingen in het buitenland een belangrijke manier om de band met Vlaanderen te onderhouden. Hun favoriete televisieprogramma's hoeven Vlamingen in het buitenland dankzij BVN dus niet te missen, maar BVN zou van zijn kijkers graag weten wat hen wel nog doet verlangen naar hun thuisbasis. Daarom gaf Cath Luyten op BVN het startschot voor 'De grote misverkiezing', een zoektocht naar alles wat Vlamingen en Nederlanders in het buitenland missen.
De Vlaamse BVN-ambassadrice Cath Luyten en haar Nederlandse tegenhanger Floortje Dessing roepen Vlamingen en Nederlanders vanaf vandaag op om deel te nemen aan De grote misverkiezing van BVN. Via www.bvn.tv kunnen vakantiegangers en expats hun grootste gemis doorgeven, of het nu gaat om lekkere frietjes, een fris biertje of de typisch Vlaamse humor. De website van De grote misverkiezing is meteen ook een ontmoetingsplek voor al wie geregeld in het buitenland vertoeft en ervaringen wil delen. BVN verzamelt alle gegevens en komt over enkele maanden met de resultaten van de verkiezing.
En wat mist BVN-ambassadrice Cath Luyten zelf als ze in het buitenland zit? Hetzelfde als veel andere Belgen, zo blijkt. “Ik mis, in het verre of minder verre buitenland, de perfect gebakken friet van bij ons; de eerste keer gebakken op 130 graden en de tweede keer op 170. Maar verder mis ik eigenlijk niet echt iets. Mocht dat wel het geval zijn, dan zou ik mijn job als reisreporter al lang ingewisseld hebben voor een stekje dichtbij huis. Het helpt natuurlijk wel dat, hoe ver of dichtbij ook, er BVN is! En de liefdes van mijn leven natuurlijk, dat helpt ook!” (lacht)
BVN is de satellietzender van de VRT in het buitenland met Cath Luyten als BVN-ambassadrice . De zender is wereldwijd 24 uur per dag gratis te ontvangen via satelliet en programmeert elke dag een breed aanbod aan Vlaamse en Nederlandse actualiteits- en duidingsprogramma’s. Ook fictie, ontspanning en sport komen aan bod. Zo kunnen Vlamingen in het buitenland op BVN op dit moment onder meer kijken naar Het Journaal, 'Man Bijt Hond', 'Terzake', 'De Canvascrack', 10 jaar dieren in nesten, 'De Laatste Show', 'Dagelijkse kost', 'Thuis', 'Blokken', 'Weg naar Compostela' en naar een selectie van de beste Nederlandse programma’s.

zondag 9 oktober 2011

Cath Luyten in 'Vrienden Van de Veire' als showbizz expert

Cath Luyten in 'Vrienden Van de Veire' als showbizz expert.
Op zaterdag 8 oktober verwelkomt Peter Van de Veire Jan Hoet, Francesca Vanthielen en Iwein Segers in 'Vrienden Van de Veire'. Cath Luyten, Jacques Vermeire en Guga Baùl zetelen deze week op de expertenbank.
Kunstkenner Jan Hoet maakt plannen om China te veroveren. De Britse kunstenaar Damien Hirst nodigde Hoet uit om volgend jaar de kunstbiënnale in het Chinese Yinchuan te leiden.
Eind oktober gaat Jan Hoet op verkenningsreis naar het oosten, maar hij komt zaterdag al meer uitleg geven over het prestigieuze project in Vrienden Van de Veire aan Cath Luyten. Hij brengt er Westerse en Aziatische kunst samen aan Peters gouden tafel.
Iets luchtiger gaat het er sinds vorige week aan toe in de talentenjacht 'Domino'. Presentatrice Francesca Vanthielen zoekt op vrijdagavond op vtm de gepaste hoofdrolspeler voor de musical met songs van Clouseau.
Verder telt Francesca met Cath Luyten af naar G1000, het burgerinitiatief waarvoor ze samen met auteur David Van Reybrouck duizend mensen uitnodigt in een poging om een waardig alternatief te zoeken voor de politieke problemen.
Comedian Iwein Segers mengt zich niet in de politiek, maar focust met de nodige zelfrelativering op zijn nieuwe voorstelling De comeback van Iwein Segers.
Segers is trouwens bekend als stem van verschillende reclamespots en heeft dat niet van een vreemde: zijn vader is de man die Vlaanderen elke avond toespreekt in Man bijt hond.
Vriendjes Van de Veire
Deze week trokken de Vriendjes Van de Veire naar de première van de Mega Mindy-voorstelling. Ze ontmoetten er niet alleen een superheld, maar vroegen bekend Vlaanderen er ook de kleren van het lijf.
De experts met Cath Luyten
Op de expertenzetel drie oude bekenden; Cath Luyten flankeert Jacques Vermeire en Guga Baùl. Zij werpen zoals altijd een kritische blik op de showbizzwereld.
'Vrienden Van de Veire' met Cath Luyten, iedere zaterdag om 21.40 uur op Eén.