vrijdag 7 december 2012

Cath Luyten neemt een sauna in Vlaanderen vakantieland Nederland special, Holland natuurlijk: Limburg


Cath Luyten neemt een heerlijke sauna in Vlaanderen vakantieland Nederland special, Holland natuurlijk: Limburg


Cath Luyten is helemaal weg van Nederlands Limburg. Ze gaat aan de slag met vergeten groenten en slaapt in Het Betere Boerenbed.

Waar is het gras groener dan een komkommer? Waar dobberen zeker zo veel bootjes op het water als in Venetië? En waar zie je meer fietsen dan er inwoners zijn? In Holland Natuurlijk!

Cath Luyten had nooit gedacht dat de Sahara en de sauna's bij de Finse meren het zo goed met elkaar konden vinden en dat zo dichtbij. In Nationaal Park de Maasduinen in Limburg, kijk je de ene keer uit op glooiende duinen en zie je het volgende moment het zuiverste water.

In Baexem in Nederlands Limburg voelt Cath Luyten zich helemaal weg van de wereld. Twee dames zijn in die kasteeltuin in de weer om haar in te wijden in wondere wereld van bloemen en planten, te eten of te drinken, met alle gevolgen van dien.

In De Historische Groentehof gaat ze dan weer aan de slag met vergeten groenten. En slapen doet Cath Luyten in Het Betere Boerenbed.

Holland? Natuurlijk!
REPORTER: Cath Luyten
REGISSEUR: Marleen Waerzeggers

Ook zin in een groen uitje naar Nederland net als Cath Luyten deed?
Voor meer informatie kan je terecht bij het NBTC:
www.holland.com
www.vvvmiddenlimburg.nl
www.liefdevoorlimburg.nl

De Historische Groentehof en De Kookboerderij
Knolrapen, schorseneren en lof: lekker kokerellen met vergeten groenten kan Cath Luyten in De Historische Groentehof tijdens een van de kookworkshops van Jac.

Op 30 september 2012 kan je naar het Feest der Vergeten Groenten. Je geniet dan van een tiengangendiner met heel veel vergeten groenten, je kan mee op een van de vele rondleidingen door de Groentehof en je kan zelfs mee koken. Schrijf je dan in met je kookvrienden of kookclub. Inschrijven kan via info@vergetengroenten.nl.

Chocoladeverleiding met pastinaak en biet of porcetta van het Livarkloostervarken, maakt dat Cath Luyten benieuwd naar de recepten van het vorige Feest der Vergeten Groenten?
Adres: Rijkel 21, 5954 NJ Beesel (Nederland)
Tel: +31 77 476 29 16
www.vergetengroenten.nl
info@vergetengroenten.nl

Pannenkoekenhuis Jachthut op den hamer
Van Noorwegen naar de Sahara wandelen, dat deed Cath Luyten net over de grens: dat kan in Nationaal Park de Maasduinen in Nederlands Limburg. Alle wandelinfo krijg je in Jachthut op den hamer waar je jezelf nadien kan belonen met 'n pannenkoek!
Adres: Twistedenerweg 2, 5856 CK Wellerlooi (Nederland)
Tel: +31 77 473 16 18
www.dejachthut.nl

Het Betere Boerenbed
Ga net als Cath Luyten lekker slapen bij Het Betere Boerenbed in de tuin van De Historische Groentehof. Vanaf het begin van de zomer kun je gebruikmaken van de BoerenBed Pluktuin om zelf op je BoerenBed kachel de heerlijkste gerechten klaar te maken.

Een weekend in Het Betere Boerenbed kan vanaf 395 euro. Je logeert dan in een tent voor zes personen met drie slaapkamers. Bedlinnen, keukenlinnen en BTW zijn inbegrepen in die prijs.
Tel: +31 528 229440
www.boerenbed.nl

In Kasteel Baexem wijden kasteeldames Jan en Inez Cath Luyten in in de wondere wereld van heelkundige planten en eetbare bloemen. Slapen doe je in een kasteelkamer of in de pippowagen in de tuin. Ontspannen kan aan de natuurlijke zwemvijver of in het hete dompelbad. En daar hoef je je bikini of badpak niet voor mee te brengen, het dompelbad is de Nederlandse tegenhanger van de Finse sauna.

Cath Luyten, die geen probleem heeft met functioneel naakt in Vlaanderen Vakantieland, trok dan ook snel haar kleren uit om zich heerlijk onder te dompelen in het warme water van het dompelbad.

In 2009 ging Cath Luyten al naakt in de sneeuw voor 'Vlaanderen Vakantieland', toen ze in haar blootje tussen de Lappen het koude water insprong na een warme Finse sauna.

Mooi hoe Cath Luyten werkelijk álles in de strijd gooit om ons in de winterspecial van 'Vlaanderen Vakantieland' te overtuigen van de schoonheid van Lapland. Zelfs een naakte sauna bezoek in de sneeuw is niet te veel.

Die reporters van Vlaanderen Vakantieland toch: ze wandelen, klimmen, zwemmen, duiken en vliegen zich de longen uit het lijf om de kijkers thuis net dat beetje extra te bieden. Reporter Cath Luyten ging nog een stapje verder: de vrouw van sportjournalist Frank Raes was naakt te bewonderen terwijl ze in Lapland richting sauna holt en aansluitend een ijskoude duik neemt in het water. De VRT was al zo handig om die bloot beelden in het reclamefilmpje voor deze aflevering te gebruiken. Dat is de aandachtige kijker niet ontgaan, merkte Cath Luyten. 'Ik was donderdag voor Vlaanderen Vakantieland aan het filmen in Tremelo voor Damiaan. Op de markt waren werkmannen bezig. Een van hen sprak me aan: Zijt gij dat die daar naakt in dat water springt? Ja, dus.'

Cath Luyten sliep eerst in een iglo bij -20°C en zweette het daarna uit in een Finse rooksauna, volledig naakt dus.

Hoewel het niet het eerste blote achterwerk in Vlaanderen Vakantieland is, bv Sabine Hagedoren, Geena Lisa, Saartje Vandendriessche en Manuela Van Werde waren al eerder naakt te zien in het toeristische Belgische magazine, maar opvallend was het wel. Cath Luyten: 'In dat deel van de wereld heeft bijna iedereen een sauna: je kunt er niet omheen. Ze zitten er úren in en nemen hun thee of sterkedrank mee. Ik vond het flauw om daar in badpak of bikini in te stappen, dat doen ze daar niet. Dus deed ik het maar zonder kleren en uiteraard gebruikten ze net dat moment in een filmpje voor deze aflevering. Of Frank dit naakt filmpje al gezien heeft? Ik had het hem verteld. Ik wacht nu op het moment dat we die aanloop naar de sauna samen kunnen doen.' (lacht)

Cath Luyten bezocht in de bewuste aflevering het Finse deel van Lapland en trok haar ogen open. 'Ze zeggen dat Finland niet meer is dan meren, sauna's en magere zielige denneboompjes. Maar onder dikke pakken sneeuw is het prachtig. Zeker als je met een scooter bij laagstaande zon over een bevroren meer rijdt. We mochten ook aan boord van een ijsbreker op de Botnische Golf. Ik heb me laten vertellen dat zo goed als alle Finse havens in de winter dichtvriezen en dan schiet zo'n ijsbreker in actie. Ik ben ook met een dik Teletubbie-pak, geen wetsuit, in het ijskoude water geweest, maar daar voel je niks van. Toch niet als je geen water inslikt, wat ik uiteraard wél heb gedaan.' (lacht)

In Lapland kroop Cath Luyten ook bij de enige echte Kerstman op de schoot. 'Ik wou die man van 450 jaar eens aan de tand voelen, maar dat ging niet makkelijk. Hij was niet uit zijn rol te krijgen. Toen ik bij hem op de schoot wou, zag je hem aarzelen. Uiteindelijk zei hij toch ja. Lapland was echt een reis van contrasten. Ik heb ook aan ijsklimmen gedaan en heb toen écht afgezien. In de reportage zie je mij half lachen, maar ik lachte echt groen.'

Terug in Limburg deed Cath Luyten de innerlijke mens versterken met een heerlijke bloemenlunch in het restaurant of op een lente picknick met de bolderkar in je kielzog.
Adres: Kasteelweg 7A, 6095 ND Baexem (Nederland)
Tel: +31 31 475 453 205
www.kasteel-baexem.nl
info@kasteel-baexem.nl

Stichting Natuurlijk Leudal
Ga wandelen en fietsen door geheime groene plekjes van het idyllische Leudal.
Adres: Beekkant 9, 6095 PE Baexem (Nederland)
Tel: +31 475 45 13 30
www.natuurlijkleudal.nl

Fietsen in Noord- en Midden-Limburg
Ga net als Cath Luyten bilspier bevorderend fietsen op het fietsknooppuntennetwerk Noord- en Midden-Limburg.
www.routebureaulimburg.nl

BOEKENTIPS van Cath Luyten
* Hou van Holland, 100 wandelingen door de natuur
In Hou van Holland vind je honderd wandelingen door de natuur die je laten zien hoe divers de natuur in Nederland is en dat er nog veel onontdekte plekken zijn (ISBN: 9789057674730).
www.momedia.nl

* ANWB Knooppuntenkaart
Met de ANWB Knooppuntenkaarten stippelt Cath Luyten snel de mooiste fietstochten uit aan de hand van duidelijke knooppunten. Er is nu ook een kaart voor Groningen en Drenthe (IBBN 9789018035266).

* 20x logeren & fietsen langs water in Nederland
Ontdek twintig prachtige fietsroutes langs Nederlands mooiste wateren met telkens leuke logeeradressen voor de vermoeide fietser (ISBN 9789058979766).

* 20 x logeren & wandelen in natuurgebieden in Nederland
Ga net als Cath Luyten wandelen op de mooiste plaatsen in Nederland en geniet van de prachtige en uiteenlopende schoonheid van de natuur (ISBN 9789089890030).
Alle info op
www.lannoo.be

Ontdek net als Cath Luyten de mooiste natuurgebieden van Nederland in deze handige gidsen:

* 52 natuurwandelingen door heel Nederland
Ontdek de mooiste gebieden van Nederland via 52 wandelroutes. Bij de genoemde adresjes kun je terecht voor een kop koffie of lekkere lunch (ISBN 9789057674952).

* 52x de natuur in: wandelen, fietsen, varen en meer
In 52 x de natuur in staan natuurgebieden in heel Nederland waar je kunt fietsen, wandelen, mountainbiken, nordic walken, paardrijden of varen (ISBN 9789057674341).

* 52 fietsroutes door de natuur
Fietsen is volgens Cath Luyten dé manier om de afwisselende natuur van Nederland te ontdekken. In dit boekje vind je 52 leuke fietsroutes (ISBN 9789057674389)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten