vrijdag 9 november 2012

Cath Luyten surft op golf van Mundaka, Spanje, in Vlaanderen Vakantieland


Cath Luyten surft op golf van Mundaka, Spanje, in Vlaanderen Vakantieland.


Drie weken lang trekt Cath Luyten door het noordelijkste deel van Spanje waar ze op verrassend veel groen botst. Van de fantastische restaurants in San Sebastian in het Baskenland, tot de kaasgrotten in het onherbergzame Asturië, met daartussen de uitgestrekte stranden in Cantabrië: dit is een Spanje waar ontdekken nog mogelijk is.

Op haar weg door Baskenland, blijft Cath Luyten even stilstaan bij een staaltje land art. Weer en wind trotseren ze, de bontbeschilderde bomen van Agustin Ibarrola. Hij ontwierp een kleurrijk bos dat al meer dan dertig jaar een ‘Alice in wonderland’- effect heeft op toeristen.

Het strand van Mundaka is zeer geliefd bij surfers, die zich hier jaarlijks in oktober treffen. De golven hier behoren tot de beste van Europa. Cath Luyten kan dit niet aan zich voorbij laten gaan, trekt haar beste wetsuit aan, en neemt surfles op de beroemde golf.


Dan is de oude eik van Gernika van een ander kaliber. Die boom staat symbool voor de onafhankelijkheid van Baskenland. Dat was niet naar de zin van Franco die het dorp in 1937 volledig laat platleggen.

Een pakkende getuigenis van Luis, geboren, getogen in Gernika en getekend door het verleden, brengt hij de geschiedenis weer tot leven. Een verhaal dat Picasso vereeuwigde in zijn gelijknamige werk. Het origineel hangt in de Reina Sofia in Madrid, maar zou van Cath Luyten best een plek mogen krijgen in het Guggenheim in Bilbao.

Even ruilt Cath Luyten het groen van de natuur voor het grijs van beton. Bilbao is een ode aan de kunst en aan moeder der kunsten: architectuur.

REPORTER: Cath Luyten
REGISSEUR: Luc Segers

Hesperia Bilbao is een kunstig hotel waar je het leven letterlijk door een gekleurde bril ziet, aan de oevers van de Nervíon.

Verdwaal net als Cath Luyten in het Bosque de Oma, een bos in het dorp Cortézubi,  waar kunstenaar Agustin Ibarrola een staaltje land art heeft achtergelaten.

Gernika-Lumo

Haal herinneringen op aan het bombardement van Gernika en sta stil bij het tegelschilderij van Picasso.

Ga met als Cath Luyten Picasso achterna en schaf een Baskische muts aan bij Boinas Elosegui, in Tolosa.

In bijna elk Baskisch dorp kan je een partijtje pelota kijken. De geschiedenis van de sport achterhaal je in Markina-Xemein, volgens Cath Luyten.

Golfsurfen met Cath Luyten bij Mundaka !

Mundaka is één van de zeer Bijzondere Surfspots in Europa. Mundaka ligt tussen San Sebastian en Bilbao, in het Spaanse Baskenland. Zelfs wereldwijd bekend en berucht vanwege haar epische golven. De golven zijn holle, lange lefthanders, en soms zelfs zeer hoog!

Bedwing de golf van Mundaka en volg net als Cath Luyten surfles bij Craig Sage.

Eerst nog even sexy haar surfpakje aantrekken, en dan proberen overeind te blijven op de surfplank, dat valt volgens Cath Luyten nog niet mee.

Mundaka: de badplaats Mundaka in Spaans Baskenland staat hoog op de lijst van surfparadijzen. Vooral de linksbrekende golf is van wereldklasse, zo weten experts.

Mundaka trekt ieder seizoen dan ook vele duizenden golfsurfers en Cath Luyten naar het beroemde strand.

Het strand van Mundaka is zeer gelief bij surfers, die zich hier jaarlijks in oktober treffen. De golven hier behoren tot de beste van Europa.

Dus trek je bikini of badpak uit, doe je beste wetsuit aan, en surf net als Cath Luyten op deze prachtige golven.

Breng Bilbao een blitsbezoek op wieltjes aan de zijde van de Vlaamse stadsgids Elke Panneels.

Verbaas je aan en in het Guggenheim Museum. Verwonder je over de originele architectuur en laat je net als Cath Luyten verrassen door de fijne collecties.

Geniet ook van kunst op je bord in de cafetaria van het Guggenheim, waar Martin Berasategui Baskisch lekkers serveert.

Steek net als Cath Luyten de rivier in Bilbao over op de hangende pont van Getxo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten